
- Úvod
- Co je to fernet
Fernet je podkategorie hořkých bylinných likérů. Jeho typickým znakem je hořkost díky použitým bylinkám, které se macerují ve velejemném lihu po několik měsíců. Žádný fernet není stejný jako jiný fernet, což je dáno jednak skladbou bylinek, obdobím sběru čí délkou macerace. Typckými bylinami pro výrobu fernetu jsou zeměžluč, hořec, benedikt čubet, chininová kůra, heřmánek římský nebo pomerančová kůra. Hodnotí se například vůně, barva, chuť, obsah silic, éterických olejů a práh hořkosti. Česká republika a státy Jižní Ameriky jsou velmovi ve spotřebě fernetu. Byliny vyzrají každý rok jinak a poměry se musí přizpůsobit. Mistr destilér jednotlivé rostlinky chuťově i vizuálně hodnotí, potom určuje jejich kvalitu a přizpůsobuje poměr v receptuře. Po té se destilát přefiltruje a nechá několik týdnů i měsíců vyzrát. V Čechách je nejprodávanější Fernet Stock Original, ale dají se najít i menší lokální lihovary, které ještě nabízejí původní originální lihovitost 40%. My doporučujeme od největšího znalce fernetu, který ho pro Stock vyráběl více jak 20 let a dnes ma svůj vyladěný Altfernet od Václava Šitnera a to v původní lihovitosti 40% a nebo zkuste méně známý od Jelínků Fernet.