Je to recept naší tetičky a mnohokrát vyzkoušený. Naše zkušenost je, že bezinkový likér vydrží až 12 měsíců v chladu a temnu, ale to se nám podařilo jen jednou, jindy zmizí mnohem rychleji.
Co k jeho výrobě potřebujeme:
-
30–40 květů černého bezu (čerstvě nasbíraných, plně rozvitých)
-
1 citron (na plátky)
-
1 pomeranč (na plátky – volitelné, dodá ovocný podtón)
-
750 ml bílého rumu, vodky nebo jemného obilného lihu (min. 37,5 %), ideální je čistý konzumní líh 80% a ten si naředit na 50%
-
400 g třtinového cukru
-
300 ml vody
-
1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
-
1–2 hřebíčky (nepřehánět)
-
Pár lístků máty nebo meduňky (volitelné – pro svěžest)
Postup:
-
Květy očisti a připrav:
Bezové květy netři vodou – ztrácejí aroma. Jen je lehce protřepej, aby z nich vypadl hmyz. Ideální je sbírat je dopoledne za suchého slunečného dne. -
Nalož květy:
Do velké skleněné nádoby vlož květy, přidej citron a pomeranč nakrájené na kolečka, vanilkový lusk, hřebíček a případně mátu či meduňku. Zalij alkoholem tak, aby bylo vše ponořené. Uzavři a nech macerovat na chladnějším, tmavém místě 10–14 dní. Občas protřepej. -
Připrav sirup:
Po uplynutí macerační doby si připrav jednoduchý sirup – smíchej cukr s vodou, krátce povař a nech vychladnout. -
Scezení:
Naložený alkohol přeceď přes plátno nebo jemné sítko. Ovoce a květy vyhoď, zbytek dobře vymačkej. -
Smíchání:
Scezený výluh smíchej s vychladlým sirupem. Ochutnej – pokud je třeba, můžeš doladit cukrem, citronovou šťávou nebo dalším kořením. -
Lahvování:
Naplň do čistých skleněných lahví, dobře uzavři a nech minimálně 2 týdny uležet. Čím déle, tím jemnější bude chuť.
Tipy na servírování:
-
Ledově vychlazený jako aperitiv nebo digestiv
-
Do prosecca s pár kapkami citronu
-
S tonikem a ledem jako letní spritz
-
Na palačinky, dezerty nebo do perníkového těsta
A pokud si myslíte, že je to moc práce pro Vás a zda existuje jednodušší řešení, tak i toto je cesta a tady vyzkoušejte jiné bezové likéry již hotové a nebo v akční nabídce :-)