- Štítky blogu
- likér
- whisky
- palírna
- palírník
- destilát
- macerace
- koření
- slivovice
- kvašení
- ovoce
- gin
- pálenka
- žufánek
- chuť
- višňovka
- vypálit
- alkohol
- destilerka
- ořechovka
- bartida
- lihovar
- líh
- kvasinky
- ethanol
- výroba destilátu
- destilace
- bylinky
- obilí
- radlík
- med
- kolona
- investice
- foursquare
- macallan
- Jagermeister
- vínovice
- brandy
- zelená
- peprmintka
- destilační kotel
- filtrace
- degustace
- ginfest
- bohemica
- hruškovice
- tuzemák
- sudlička
- limitované edice
- bourbone

Světové bylinné likéry
Světové bylinné likéry
Ano, ano, slyšíme vaše námitky. Ano jsme destilerka.cz, která dělá jenom české alkoholy. Proč se ale nepodívat i někam za hranice. Dnes bude řeč o světových likérech, které dobily svět. Některé v cocktailu, některé prostě jen samotné ve skleničce. Podívejme se na kategorii bylinných likérů, které obsahují leckdy až desítky bylin a jiných ingrediencí. Řada výrobců používá k výrobě nejen domácí, ale také exotické suroviny, které pocházejí ze všech koutů světa. Výroba těchto likérů je tajná a je známa pouze pár lidem z dané společnosti. Do kategorie „bylinných“ patří například tuzemští hráči Becherovka, Fernet, nebo ti přespolní jako Jägermeister, Unicum či třeba Chartreuse. Řadu různorodých bylin najdeme například i v Italském Campari. Začněme u sousedů v Německu, kde se vyrábí, dnes již celosvětově známý Jägermeister. Tento bylinný bitter, svojí unikátní sladko-hořkou chutí dostal nejednoho konzumenta. Svojí základní řadu v březnu roku 2017 rozšířila prémiová varianta Manifest, která byla chvilku vidět a poté zase zaplula do špajzu na poličku. Poslední přírůstek byl Jägermeister Scharf. V dolnosaském Wolfenbüttelu se tento likér vyrábí z 56 různých bylin, kořenů, dřev a kůry, jako je skořice, kořen zázvoru, šafrán, které se všechny macerují v neutrálním lihu. Nenechte se však zmást. Kromě hořkých tónů, tyto typy likérů někdy obsahují desítky gramů cukru, jako právě zmíněný likér s paroháčem ve znaku. Pokud Vám vyhovují tyto tóny bylin, ale chcete likér z Čech, tak jednoznačně Poděbradská samička je chutí nejpodobnější.
Další z řady je Chartreuse, francouzský bylinný likér se silně kořenitou chutí. Vyrábí se z 130 horských bylin macerovaných ve vínovici. To už je opravdová nálož ingrediencí. Původ originálního receptu je situován do roku 1605, kdy ho měli dostat mniši kartuziánského řádu od maršála Francoise ď Estrées. Likér existuje v zelené a slabší žluté variantě. Oba dva byly udělány původně jako lék na zažívání. ( Už od začátku chytré hlavy věděly, že alkohol v malých dávkách je "meducína". – poznámka alkohologa )
Zůstaňme ještě ve Francie, kde lze najít slavný pomerančový likér Cointreau. Tato značka má svůj původ v Angers na Loiře, kde se i začal vyrábět roku 1849. Jedná se o likér zhotovený z neutrálního lihu, cukru a výtažků z kůr vybraných druhů pomerančů. Bez pořádného pomerančového likéru by se neobešli světové cocktaily jako Margarita, Cosmopolitan či Sidecar. Premiovější variantu pomerančového likéru z Francie najdete v Grand Marnier, kde základem je francouzský cognacu.
Likéry mají v Evropě mnoha letou tradici. Málo kdo by však hledal kořeny světového likéru v Maďarsku. Unicum-Zwack je bylinný likér, jenž se řadí mezi kořeněné bittery. Svoji chuť, získává ze 40 léčivých rostlin. Tato tekutina dokonce dozrává několik měsíců v dubových sudech, což ji odlišuje od ostatních konkurentů, které jsme doposud zmiňovali. Likér vznikl v Budapešti jako údajný lék pro císaře Josefa II. Recept vymyslel lékař Joseph Zwack roku 1790. Legenda praví, že název vymyslel sám císař, když po požití nápoje zvolal: To je unicum! Při jaké příležitosti to bylo, však legenda neříká.
Ať už preferujete spíše sladké nebo hořké bylinné likéry, vždy vám mohou v přiměřené míře pomoci od zažívacích potížích po jídle. Je to díky jejich výrobě. Jedná se o maceráty a ne o re-destiláty. Tudíž léčivé účinky z bylin v tekutině zůstávají a pomáhají. Svět likérů je nekonečný a proto si o něm budeme zase povídat někdy příště.
Na zdraví …
P.S. Bolí tě bříško? Dej si likéru víčko.