Tahle kategorie alkoholu voní nekonečnýma cestami, svobodnou jízdou na motorce a krásnou vůní obilí. Ano, je řeč o americké whiskey. Ta začala vznikat až v druhé polovině 18. století s příchodem Irů a Skotů. Dvě nejznámější kategorie jsou Bourbone a Tennessee whiskey, ty zná asi každý, hlavně kvůli značce Jack Daniel‘s. V roce 1964 prohlásil Kongres Bourbon za oficiálně americký produkt, takové národní zlato, tekuté zlato. Amerika ale nabízí mnoho dalších podob whiskey. O nich ale jindy.
Dnes se zaměříme na Bourbon. Název „Bourbon“ pochází pravděpodobně z Bourbon County v Kentucky, pojmenovaného po francouzské královské dynastii Bourbonů. Jiná teorie říká, že název se vztahuje k Bourbon Street v New Orleans, kde se whiskey z Kentucky hojně prodávala. Ví bůh, kde je pravda. Maximálně tak na dně lahve. Kdo byl důležitý člověk a kdo položil kořeny této kategorie, tedy první „legálně registrovaný“ palírník, byl reverend Elijah Craig, kterému se někdy mylně přisuzuje i vynález zuhelnatělého sudu, neboli výpal vnitřní strany sudu.
Oficiálně je Bourbone definován podle U.S. Federal Standards of Identity for Distilled Spirits takto: Složení zrna, tzv. mash bill musí obsahovat minimálně 51 % kukuřice a zbytek může být žito, pšenice, ječmen atd. Destilovat se smí na maximálně 80 % alkoholu (160 proof - americký ekvivalent evropských ABV. ). Ke zrání se musí dát do zcela nových, vypálených dubových sudů. Tekutina, kterou tam nalejete, musí mít max. 62,5 % alkoholu (125 proof). Lahvováno minimálně při 40 % alkoholu (80 proof) – žádné evropské 37,5% Bourbony jsou většinou mladé. Není-li uvedeno na etiketě, musí být stařeno minimálně 4 roky. Pokud je méně než 4 roky, musí být uvedeno stáří.
Stejně jako u jiných kategorií alkoholu, které odpočívají v sudu, tak i zde se část bourbonu odpaří skrz dřevo – tomu se říká "andělská daň". V horkém klimatu Kentucky se ročně ztrácí 5–10 % objemu – což je důvod, proč bourbon zraje rychleji než např. skotská whisky a podobně rychle jako karibský rum. Málo kdo si uvědomuje polohu tohoto státu. Co se nám na této kategorii velmi líbí, že nesmí obsahovat žádná barviva, příchutě, ani aditiva. Tedy ani cukr. Příjemná sladkost v chuti tak pochází pouze ze vstupní suroviny a sudu. Ačkoli většina bourbonu se vyrábí v Kentucky (asi 95 % světové produkce), není zákonem stanoveno, že bourbon musí pocházet z Kentucky – stačí, když splňuje zákonné podmínky a je vyroben kdekoliv v USA. Takže si klidně můžete splnit svůj americký sen a otevřít si palírnu kde se vám zlíbí.
To, jestli je alkohol lék, nebo zhouba lidstva, se vedou spory již od nepaměti. Každopádně během americké prohibice (1920–1933) byl Bourbon oficiálně zakázán, stejně jako všechen ostatní tvrdý alkohol, ale mohl být předepsán lékařem jako lék! Lidé si kupovali tak Bourbon na „recept“ v lékárnách, což vedlo k boomu „lékařských“ destilerií. Je jen otázka, jakou nemoc jste s tím chtěli zahánět.
Pokud přemýšlíte o výletě za velkou louži, a chcete stihnout navštívit co nejvíce palíren, bude se vám hodit tzv. Kentucky Bourbon Trail. Uvidíte nejznámější značky jako Jim Beam, Buffalo Trace, Maker’s Mark, Wild Turkey nebo třeba Four Roses. Všechno notoricky ( doslova ) známé značky na českém trhu. Stále nové značky přibývají. Hlavně malé, craftové palírny. S těmi se roztrhl do slova pytel, po celých Spojených státech. To posouvá americkou whiskey do neskutečných chuťových výšin a rozměrů. Myslíme, že americká whisky o sobě dá co nejdříve vědět. Její nástup bude velkolepý.