• Kategorie blogu
Blog
Laserové gravírování na dřevěné kazety
15.09.2023
Laserové gravírování na dřevěné kazety
Chcete někoho okouzlit ? I to umíme a víme jak ................ číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Kde se vzal vaječňý koňak ?
23.10.2021

Kde se vzal vaječňý koňak ?

Vaječný likéry, také vaječný koňak, ajrkoňak (z německého Eiercognac) nebo eggnog,

lidově prostě vaječňák, má asi každý spojený s Vánocemi nebo Velikonocemi. Tato tekutá sladkost se vžila do českých tradic již od pradávna. Každý z nás aspoň někdy vyráběl domácí vaječný likér. Nejčastěji se připravuje z mléka (obvykle se ho část nahrazuje smetanou nebo kondenzovaným mlékem),vajec (někdo dává pouze žloutky), koření, cukru a právě nějakého toho špiritusu.

Na domácí vaječňák recept se nesmí zapomenout a existuje jich spousty, a dájí se najít i řady moderních vylepšení na domácí vaječňák, třeba použít americkou whisky jako alkoholický základ.
Na americkém kontinentu takovouto kombinaci míchají daleko častěji. Řeč je o státech severní Ameriky, kde vaječný liquer nazývají eggnog a kde je také neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Tato tradice sahá v severní Americe až do 18. století, kdy vaječný likér začal získávat velkou oblibu. Zde se ale do něj přidával právě bourbon nebo karibský rum a z původního názvu egg’n’grog vnikl zkrácením eggnog.

Výroba vaječného likéru v Evropě má také hlubokou tradici, jenom se míchal s jiným alkoholem, jako například brandy či nějaký ovocný destilát.

Vaječný likér se připravoval v západní Evropě už ve středověku na francouzském dvoře krále Ludvík IX. Zde byste ho našli pod označením lait de poule (kuřecí mléko).

V nizozemských končinách je znám podobný likér pod názvem Advocaat. Zde byl pojmenovaný podle toho, že právníci chodili po práci na tento kouzelný nápoj vyrobený z vajec, která jsou dobrá na hlasivky, aby jim dopřáli regeneraci po náročném dnu před soudem.

Ať už pijete svůj vaječný koňak chlazený, nebo při pokojové teplotě, vždy je dobré podávat s kávovou lžičkou. Některé vaječňáky jsou tak husté, že spíše připomínají puding. Jako třeba ten od českého výrobce Bartida Vaječňák. Samozřejmě, že takovýto nápoj může být také součástí koktejlů, horkých nápojů, jako je bombardino, nebo jako přísadu do kávy tzv. alžírská káva. Nezapomeňme ani na pravou českou míchačku „mozek“. Což je tedy vaječňák s griotkou. Pravá delikatesa.

P.S. Nejenom míchaná vajíčka jsou dobrý.









Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Laserové gravírování do dřeva

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-14 hod.)
Powered by DESTILERKA.CZ