Taky si vzpomínáte na tu lahodnou hořko-sladkou domácí ořechovku od dědečka? A co Vám brání si ji vyrobit taky, není to nic složitého a tak tento recept zvládne každej.
Klíčové je období, protože zelené ořechy jsou ideální koncem června a začátkem července. Vyzkoušejte náš rodinný recept.
Recept na domácí ořechovku
Suroviny na výrobu domácí ořechovky:
- 1 kg zelených ořechů (konec června sklizeň)
- 15 g celé skořice
- 8 g hřebíčku
- 4 g muškátového květu
- 500 g cukru
- 1 l základního alkoholu (jemný konzumní líh, tuzemák či slivovice)
Postup výroby likéru domácí ořechovky
Na konci června si natrháme zelené ořechy, které nakrájíme na drobné plátky. Ty vložíme do velké 5l sklenice, kterou doplníme o koření a necháme macerovat na slunci v uzavřené nádobě, občas promícháme po dobu 6 týdnů. Po tomto období si vyrobíme cukerný základ, který jsme rozpustili ve vroucí vodě. Ořechový základ přecedíme přes síto a slijeme s cukerným základem a máme hotovo.
A máte hotovo? Možná ano, možná ne. My doporučujeme vždy se zamyslet a doladit kořením, aby ta vaše ořechovka byla ta nejlepší. Zajímavé je pak ořechovky porovnávat se sousedy mezi sebou a odlaďovat pro příští roky.
Nejlepší ořechovka v ČR
My jsme fanoušci jednoduchosti a proto bez práce máme raději sladší ořechovka Likr, ale kdo nechce úplně sladkou a více hledá chuť nezralých ořechů se špetkou koření, tak doporučujeme Ořechovku od Žufánka a nebo pokud chcete si užít ořechovku kořením odladěnou, tak zkuste Sudličkovu ořechovku.