VÍNA

Víno je alkoholický nápoj vyráběný kvašením hroznové šťávy. Obsahuje alkohol, který vzniká přirozenou fermentací cukrů v hroznech působením kvasinek. Vína rozdělujeme podle barvy (bílé, červené a růžové), obsahu cukru (suché. polosuché, polosladké a sladké) , způsobu výroby (tiché, šumivé a fortifikované). Dále je možné dělit vína dle odrůdy, oblasti a další.

Nejprodávanější

13 položek celkem
Hustopecske frizzante 12 5 750ml v01
259 Kč / ks

Jemně perlivý aromatizovaný vinný nápoj. Růžový polosladký.

1168
ullersdorf porta sudetica v01
349 Kč / ks

Ideální k sýrům či paštikám a nebo jaky my využití pro aperitív.

419
mandlovka svarak v01
189 Kč / ks

O tom když se spojí jemnost Mandlovky s Cabernetem savignon je tento neskutečně lahodný svařáček.

1043
ullersdorf porta sudetica muskat moravsky v01
359 Kč / ks

Vůně je příjemně aromatická a chuť přechází v plnou těžkou lahůdku.

1033
FR GW
Novinka
299 Kč / ks

Velká Frankovka byla vybrána jako jedno z nejlepších vín z celého ročníku 2016.

10001
CH GW
Novinka
299 Kč / ks

Velké Chardonnay bylo vybráno jako jedno z nejlepších vín z celého ročníku 2017.

10003
fr r
175 Kč / ks

Aroma je plné jahod, malin a lehkých tónů ostružin, vytvářející pocit letního ovocného štěstí.

10018
Pal klasik
Novinka
199 Kč / ks

Bílé a přímo sladké víno s velmi intenzivní odrůdovou aromatikou. V chuti i vůni stejně výtečné, jako kousnout do čerstvého hroznu na vinohradě.

10017
PA 2023 reserva
239 Kč / ks

Víno s přívlastkem výběr s hroznů, polosladké. V aromatice rozvíjející se poupátko čajové růže avšak v chuti je plná a vyzrálá se sladkým vyvrcholením. 

10013
PA 2023 reserva
239 Kč / ks

Ryzlink rýnský ležel ve velké dubovém 3000 litrovém sudu po dobu 7 měsíců, kdy byly cíleně promíchávané jemné kaly.

100002
PB sekt
Novinka
299 Kč / ks

Odrůda Rulandské bílé vyrobené metodou Charmat.

10008

Výroba vína je proces, který zahrnuje několik klíčových kroků od sklizně hroznů až po lahvování hotového nápoje. Níže je základní přehled výroby vína:

1. Sklizeň hroznů

  • Hrozny se sbírají ručně nebo mechanicky v době optimální zralosti.

  • Zralost se určuje podle obsahu cukru, kyselin a aromatických látek.

2. Odstopkování a drcení

  • Bobule se oddělí od třapin (stopky), aby se předešlo nežádoucí trpkosti.

  • Hrozny se jemně rozdrtí, čímž se uvolní šťáva – mošt.

3. Kvašení (fermentace)

  • Do moštu se přidávají kvasinky (nebo se využívají přirozeně přítomné).

  • Cukr v moštu se přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý.

  • Bílá vína: fermentují bez slupek při nižších teplotách.

  • Červená vína: kvasí i se slupkami, čímž získávají barvu a třísloviny.

4. Lisování (pro červená vína)

  • Po kvašení se pevné části (slupky, semena) oddělí od kapalné složky.

5. Zrání vína

  • Víno se nechává dozrát v nerezových tancích, betonových nádobách nebo dubových sudech.

  • Délka zrání závisí na druhu vína – některá vína zrají měsíce, jiná roky.

6. Filtrace a stabilizace

  • Víno se čistí od sedimentu a stabilizuje se, aby bylo dlouhodobě skladovatelné.

7. Lahvování

  • Víno se plní do lahví, uzavírá korkem nebo šroubovým uzávěrem.

  • Lahve mohou dále zrát v archivech nebo jít rovnou na trh.