• Kategorie blogu
Blog
Jak jsme byli v Agnes
26.01.2023
Jak jsme byli v Agnes
Jak jsme byli u tetičky Agnes prozkoumat tajemství číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Jak na dobrou ořechovku
08.04.2022

Jak na dobrou ořechovku

Ořechovka je likér trošičku opomíjený, což je velká škoda. Mezi českými výrobci najdeme celou řadu zajímavých produktů, které stojí za to ochutnat. Samozřejmě hlavní předpoklad, aby jste si užili takovouto lahvičku, je, že nejste alergičtí na ořechy. Už naše pra-pra-pra babičky a naši pra-pra-pra dědečkové měli recept na domácí ořechovku a věděli, že ořechy jsou dobré nejen v kuchyni.

Ořechovky mají v naší zemi dlouhou tradici, hlavně jako výborný žaludeční likér.
Tento likér se vyrábí louhováním nezralých plodů vlašských ořechů v lihu. Macerát bývá obohacený směsí koření, bylinek, nebo něčím sladkým. Ořechové likéry bývají většinou sladšího rázu, proto je lze doporučit nejen v době žaludečních nesnází, jako příjemné zpestření vašeho dne.  
Například ořechovka od společnosti Ullesdorf, má opravdu velmi tmavě hnědou barvu a hutnou chuť. Je vyrobena z plodů stoletého jesenického ořechu rostoucího přímo v zahradě Maršíkovské výrobny, likérky a destilerie Ullersdorf. 

Chtěli byste si také zahrát na domácího výrobce likérů?

Není problém. Dáme Vám nyní recept na výbornou domácí ořechovku, která bude sloužit jako "lék" na bříško nebo proti trudomyslnosti, pokud byste se vydali na severní pól :-)

Dobré je zvolit už kvalitní základ, tedy kvalitní líh. Můžete ale i experimentovat s vodkou Božkov, Hanácká vodka a nebo a udělat Váš likér na suchém rumu nebo vínovici.

RECEPT OŘECHOVKA:

 Na 1 litr ořechovky potřebujeme:

  • 30 středně velkých zelených vlašských ořechů
  • proužek citronové kůry bez bílé dužiny
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 menší tyčka skořice
  • 5 ks hřebíčku

V první fázi ořechy rozkrájíme na drobné kousky. Vezmeme všechny ingredience, kromě cukru, a vložíme do dostatečné velké nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít.  Cukr přidáme až po cca 2 týdnech, aby se ořechy dostatečně vylouhovaly. Poté na další 2 týdny strčíme zpět na tmavé místo. Ideálně když vše jednou za čas důkladně protřepe, aby se kal na dně rozvířil do celé tekutiny. Po uplynutí 4 týdnů, vše scedíme přes velmi jemné plátýnko nebo kávový filtr. Nalahvujeme do čisté karafy a poté podáváme. Není to lehké? Věřte, že nejtěžší je vždy jen začít. Pokud byste si chtěli udělat třeba svůj mátový likér nebo třeba bylinný likér, neváhejte a pusťte se do toho.

A že se Vám nechce čekat takovou dobu na vlastní ořechovku a dostlali jste na ní chuť teďka?
Celou naší nabídku na všechny ořechovky naleznete ZDE

Na zdraví

P.S. Až budete na svém víkendovém vejminku na Jamajce, zkuste udělat karibskou verzi kokosovku.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-14 hod.)
Powered by DESTILERKA.CZ