- Štítky blogu
- likér
- palírna
- whisky
- koření
- macerace
- slivovice
- ořechovka
- destilát
- pálenka
- palírník
- líh
- obilí
- destilace
- lihovar
- bartida
- tuzemák
- žufánek
- sudlička
- agnes
- likr
- hruškovice
- vypálit
- med
- kolona
- griotka
- investice
- alkohol
- foursquare
- macallan
- radlík
- vínovice
- brandy
- zelená
- peprmintka
- destilerka
- višňovka
- limitované edice
- unicum
- jakamarus
- filtrace
- destilační kotel
- výroba destilátu
- kvasinky
- cukrová třtina
- švestky
- ethanol
- bylinky
- fernet
- becherovka

Slivovice a její kouzlo
Slivovice, slivovička nebo prostě slivo. Medicína moravského lidu od rána do večera. Žádná jiná kategorie z českých pálenek není diskutována mezi lidem tak, jako právě slivovice. Slivovici s peckou nebo slivovici bez pecky? To je věčný boj nejednoho „stréca“ z Moravy. Paradoxem však je, že obyvatelé Moravsko-Slezských krajů neznají největší tuzemské výrobce tohoto tipu destilátu. Jako třeba slivovici Žufánek, byste hledali ve vesnických špajskách marně. Nikdo tohoto výrobce na Moravě nezná. I sám Martin Žufánek říká, že většina jeho produkce na českém trhu najde svůj odbit ve velkých městech a v české části naší republiky, kde je tato značka velmi populární. ( nabídku slivovice Žufánek najdete ZDE)
Oblast jihovýchodní Moravy, ve srovnání s Čechami, se paličské historii odlišovala, jelikož se v ní méně pálilo víno. Bylo to z důvodu, že Morava disponovala obzvláště velkými sady slivoní, které zahrnovaly Bílé Karpaty i Beskydy a okolí Uherského Brodu, přičemž Bojkovice a Vizovice patřily k ovocnářsky nejvyspělejším oblastem moravského kraje. Proto můžeme dohledat první zmínky o velkém rozmachu pálení ze švestek v průběhu 16 století. Další historický důvod, proč se jižní Morava stala centrem pálení švestek byl ten, že se začali dovážet na domácí trh balkánské švestky, které byly charakteristické pro svou velikost a kvalitu. Moravští pěstitelé se tak museli přeorientovat na jiný druh zpracování svých plodů. Proto přešli na domácí výrobu ovocné kořalky s názvem slivovice, jejíž pálení mělo dokonce legislativní podporu. Koncem 19. století bylo v Čechách a na Moravě oficiálně registrováno 243 palíren s licencí. Přibližně polovina z nich zpracovávala peckovité ovoce, převážně švestky. Nemluvě kolik bylo ilegálních palíren a domácích „výrobců“. Odhadujete se, že rodinný lihovarek byste našli v 19. století v každé 3. moravské domácnosti. (první a druhá domácnost vyráběla pivo nebo víno:-)
V dnešní době se opět počet palíren a výrobců značně zvedá. ( jen se podívejte kolik slivovic máme v naší nabídce ). Řada palíren, které se zabývaly pouze pěstitelským pálením, rozšířily svoje aktivity v posledních letech o vlastní značku pálenek. Většinou nechybí v nabídce ani hruškovice nebo pálenka z meruněk.
Pokud bychom měli něco doporučit z naší široké nabídky, něco netradičního, vybrali bychom produkt - Svachova Slivovice s chilli. ( více o Svachovce se můžete dočíst v tomto článku ) Tato slivovice má říz po chilli papričkách Bhut Jolokia, které se macerovaly necelých 6 měsíců ve švestkovém destilátu. Ale nebojte se. Pusa Vám neshoří. Jen trochu. Pošlete někomu dárek od srdce:-)
Věříme, že si u nás na eshopu vybere tu pravou slivovičku. Takovou, která přenese kouzlo Moravy k Vám domů. Protože tam je tak krásně…
Na zdraví přeje destilerka.cz
P.S. Komu se pálí, tomu se zelení, aneb ženy, slivo a zpěv.