LIKÉRY a ostatní alkoholické nápoje

Zde najdete různé druhy likérů a lihovin. Proč ne jen likéry ? Protože ze zákona se likérem rozumí lihovina vyrobená z lihu nebo destilátu nebo jedné či více lihovin nebo jejich směsi oslazením a případně přídavkem produktů zemědělského původu, jako jsou vejce, smetana, mléko nebo jiné mléčné výrobky, ovoce, víno nebo aromatizované víno, obsahující nejméně 100 g cukru nebo ekvivalentní množství jiných sladidel na jeden litr výrobku s výjimkou likéru z hořce. A tak chceme být k Vám poctiví, jak se věci skutečně mají :-) Velkou část z nich jsme podrobili nezávislému testu našich profesionálních barmanů, které najdete v jednotlivých rubrikách, jako například netradiční příchutě ZDE.

Nejprodávanější

chicora coko front 10
CHICORA Čokoláda 20% 0,5L
Skladem (>5 ks)
1255
 
449 Kč
drevena krabicka na bohemica sada 01
 
1 649 Kč
BOHEMICA VISNOVKA 25 700ml v20transparent
 
479 Kč
sudlicka orechovka v02
 
549 Kč
destilerka likerova bednicka v03
 
1 499 Kč
rudolf jelinek elixir z bezoveho kvetu 2+1 v01
1 017 Kč –33 %
Původně: 1 017 Kč  (–33 %)
678 Kč
sada chicora merunka orechovka cokolada front 01
Sada 3ks elixírů CHICORA
Skladem (>5 ks)
578
 
1 279 Kč
kosticka sada likery 02
 
419 Kč
16 položek celkem
jakamarus 3pack v01
Akce
999 Kč / ks

JAKAMARUS výhodný 3pack. Za nás to je asi jeden z nejlepších likérů v ČR.

507
zufanek kontusovka 500ml v02
539 Kč / ks

Silná chuť je vyzdvižena díky anýzu a fenyklu. Celá tato směsice bylin byla týdny macerována v destilátu z tříleté medoviny a poté uložena do sklepa k dozrání.  

38
apicor kontusovka 40 500ml v01
319 Kč / ks

Jedná se o bylinný likér na bázi anýzu, velejemného lihu a špetkou cukru.

1021
klasicka bedna cisare pana m01
3 199 Kč / ks

"Vstaňte a dýchněte na mě ! ..... rum, kontušovka, čert, jeřabinka, ořechovka, višňovka a vanilkováááááá.

524
tripack zufanek visnovka jakamarus ullersdorf orechovka 02v
Akce
1 249 Kč / ks

Ochutnejte s námi tradiční české likéry ve výhodném setu.  

506
tripack likr kontusovka kminka chilli visen m01
Akce
297 Kč –4 %
285 Kč / ks

Vybrali jsme pro Vás degustační sadu tří nejprodávanějších likérů Likr.

523
jakamarus 01v
Jakamarus 40% 0,5L
Skladem (>5 ks)
349 Kč / ks

Má optimální vyvážení hořkosti, sladkosti, kořenitosti a nádherné vůně.

147
blatna sitner fernet 40 700ml
525 Kč / ks

Vy si díky tomu můžete užít precizně namíchanou směs bylin, které pohladí Vaše chuťové buňky, zahřejí po těle, a navíc napomohou trávení.   

1142
likr kontusovka web 1000x1250
379 Kč / ks

Základem zůstává anýzová chuť. Co je velmi příjemné, je její krásná plná chuť.  

256
bartida hruskovy liker v01
639 Kč / ks

Jemný destilát z hrušek Williams vyzrálý po dobu minimálně 6 měsíců s ovocnými cukry dodává likéru vyrovnanou, kulatou chuť.  

364
bairnsfather jesenicka bylinna 0 5 v01
399 Kč / ks

Elixír má záměrně snížený obsah cukru, aby nezanechal příliš sladkosti na jazyku.

230
bohemian bitter 40 700ml v01
679 Kč / ks

Okouzlí nespoutanou hořkostí.

1156
likr kontusovka 40 0 1L v01
99 Kč / ks

Základem zůstává anýzová chuť. Co je velmi příjemné, je její krásná plná chuť.

309
altfernet akce 500mL 3 1 m01
Akce
1 036 Kč –25 %
777 Kč / ks
546
altfernet 05 org
Altfernet 40% 0,5L
Skladem (>5 ks)
259 Kč / ks

Poctivý, ručně vyráběný fernet od mistra destilatéra Václava Šitnera.

298
fleret beskyd willi willi v01
599 Kč / ks

Prémiový likér na bázi čtyřletého hruškového destilátu z odrůdy Williams – Christ birne obohacený o macerát ze zeleného čaje.

366

 

 

_________________________________VÝROBA LIKÉRŮ_________________________________

 

je komplexní proces, který zahrnuje maceraci, infuzi nebo destilaci různých bylin, koření, ovoce nebo jiných aromatických složek v alkoholu, následně doslazení a případně zrání. Zde je podrobný popis jednotlivých kroků:

1. Výběr a příprava surovin

  • Suroviny: Suroviny mohou zahrnovat ovoce, byliny, koření, květiny, kávu, čokoládu, ořechy a další aromatické složky. Kvalita a čerstvost surovin jsou klíčové pro výslednou chuť likéru.
  • Alkohol: Základní alkohol může být neutrální (např. vodka) nebo specifický druh alkoholu (např. rum, brandy).

2. Extrakce chutí


Existují tři hlavní metody extrakce chutí:

  • Macerace: Suroviny se namáčejí v alkoholu po určitou dobu, obvykle několik dní až týdnů, aby se uvolnily jejich chutě a aromata. Tento proces může probíhat při pokojové teplotě nebo za zvýšené teploty pro urychlení extrakce.
  • Infuze: Suroviny se ponoří do zahřátého alkoholu, což může urychlit proces extrakce. Tento postup je podobný maceraci, ale probíhá za vyšší teploty.
  • Destilace: V některých případech se suroviny destilují s alkoholem, což může vytvořit čistší a koncentrovanější aromatický profil. Tato metoda je často používána u bylinných likérů.

3. Slazení

  • Cukr: Do extrahovaného alkoholu se přidává cukr, sirup nebo med podle požadované sladkosti. Množství cukru závisí na druhu likéru.
  • Další sladidla: Kromě cukru mohou být použity i další sladidla, jako jsou glukózový sirup, fruktóza nebo sladidla z přírodních zdrojů.

4. Míchání a úprava chuti

  • Úprava chuti: Likér se může dále upravovat přidáním dalších aromatických složek nebo úpravou sladkosti a síly. Tento krok zahrnuje důkladné míchání a ochutnávání, aby se dosáhlo požadovaného profilu chuti.

5. Filtrace

  • Čištění: Likér se filtruje, aby se odstranily pevné částice a zákal. Filtrace může probíhat přes filtrační papír, aktivní uhlí nebo jiné filtrační materiály.

6. Zrání (volitelně)

  • Zrání: Některé likéry mohou být ponechány zrát, aby se jejich chutě prolnuly a zjemnily. Zrání může probíhat v různých nádobách, včetně skleněných nebo dřevěných sudů, což může přidat další rozměr chuti.

7. Lahvování

  • Plnění: Likér se plní do lahví, které jsou pečlivě očištěny a připraveny.
  • Etiketování: Lahve jsou opatřeny etiketami s informacemi o výrobci, druhu likéru, obsahu alkoholu a dalšími zákonnými informacemi.

8. Kontrola kvality

  • Konečná kontrola: Před distribucí se provádí konečná kontrola kvality, která zahrnuje ochutnávku a chemickou analýzu, aby se zajistilo, že likér splňuje všechny požadavky a standardy.

Výroba likérů kombinuje umění a vědu, což umožňuje vytváření široké škály produktů s různými chutěmi a aromaty, které mohou být užívány samostatně nebo jako součást koktejlů.