Blog

08.05.2023
Od rybníku po modrou kořalku
Palírna Modrá na hanácku je skvělá volba pro labužníky skvělých pálenek a výjimečného zázvorového likéru ...
číst celé
- Úvod
- Výroba rumu
Výroba rumu
Stručně řečeno, po sklizni cukrové třtiny, se plodina odváží ke zpracování, kde se třtina rozemele aby se docílilo vylisování čerstvé šťávy. Ve francouzských koloniích se rum vyrábí už z této suroviny. Většinou se ale ještě z čerstvé šťávy extrahuje cukr, poté zůstane melasa, které pak slouží jako základ pro výrobu rumu. V některých částech světa se můžeme setkat také s takzvanou konzervovanou čerstvou šťávou neboli Virgin Honey. Každopádně se vezme jedna z těchto vstupních surovin, nechá se zkvasit. Kvas se poté destiluje a finální frakce je pák nadále použita. Poté přichází nejdelší část výroby a to staření v sudech. V průběhu ležení destilátu v sudu se s tekutinou různě pracuje a začíná proces míchání.