- Štítky blogu
- likér
- palírna
- whisky
- macerace
- koření
- obilí
- destilace
- líh
- palírník
- lihovar
- destilát
- ořechovka
- slivovice
- višňovka
- bartida
- likr
- griotka
- tuzemák
- žufánek
- hruškovice
- pálenka
- sudlička
- agnes
- Jägermeister
- med
- kolona
- vypálit
- investice
- alkohol
- foursquare
- macallan
- radlík
- vínovice
- unicum
- svachovka
- Fernet
- becherovka
- filtrace
- destilační kotel
- výroba destilátu
- kvasinky
- cukrová třtina
- švestky
- ethanol
- bylinky
- fernet
- jakamarus
- Becherovka
- Jagermeister

Návštěva palírny Radlík u Prahy
Naši investigativci z destilerka.cz navštívili krásnou palírnu Radlík, která leží v Jílové u Prahy. I když se zde specializují na ovocné pálenky, můžeme najít ve zdejší nabídce opravdové skvosty. Díky technologiím, které k výrobě používají, se jejich produkty mohou pyšnit jemnou a v zároveň velmi naturální chutí. Zpátky ale ke kořenům palírny.
Palírna Radlík byla založena jako pěstitelská pálenici v roce 1998 a od roku 2001 má koncesi na ovocný lihovar. Byla vybudována z ruin bývalého statku, prakticky od základů. Teprve po metanolové aféře se však výroba rozjíždí do větších rozměrů. Rozvoji také pomohla možnost přikoupit okolní zdevastované stavby a v roce 2018 palírnu významně rozšířili a modernizovali. Krásná moderní technika a vášeň pro výrobu destilátu je zde vidět na každém kroku. Zdejší tým, vedený Kamilem Kutinou, hlídá kvalitu v celém procesu. Už na samém začátku se využívá tzv. řízené kvašení. To spočívá v tom, že vedle úpravy pH, výběru kvasinek, živných solí je používáno kvašení v uzavřených vinifikátorech, kde se počítačově reguluje teplota a míchání kvasu.
Když máte kvas hotový, následuje destilace. Pokud se podíváte na destilační část řemeslného lihovaru v Radlíku, máte pocit, že koukáte na umělecké dílo. Krásné oblé tvary kotlů, blyštivé paprsky mědi a okouzlující detaily, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Destilační zařízení dodala společnost Kovoděl Janča s.r.o., která má kořeny až v roce 1958.
„Je to nádhera“ zvolali investigativci z destilerka.cz při pohledu na tento monumentální kus aparatury. Lihovar využívá dvou-kotlový systém, který byl vytvořen dle návrhu destilérky Radlík. Jedná se tak o unikát. Vedle dvou kotlů se ještě hrdě tyčí menší krásný měděný kotlík s rektifikační kolonou. Něco tak roztomilého a krásného si chcete postavit doma v obýváku.
Pokud budeme pokračovat v procesu výroby, dostáváme se do fáze zrání. I zde se můžeme setkat s mnoha sudy, kde zrají opravdové unikáty. Co je ale trochu zvláštní, že mají sklep na půdě. Ano slyšíte správně. Sklep na půdě. Z technických důvodů, nelze ke zrání využít sklepení zdejší budovy, a proto se chytré hlavy z Radlíku rozhodli využít podkrovních prostor ke zrání destilátu. Aby se zamezilo vysoké andělské dani pod střechou, která bude v létě rozpálená, využívá se unikátní zvlhčovací systém. Ten drží roční odpar v rozmezí 2 až 3 procent.
Pokud se Vás ujme zdejší vrchní palírník Kamil Kutina, který zde působí již 20 let, budete mít o zajímavé informace postaráno. Nejenom že Kamil je odborník na slovo vzatý, ale ještě vám s věčným úsměvem na tváři, dá ochutnat půlku palírny. Jeho přehled i o dalších kategoriích destilátů je úžasný a proto zde strávené chvilky utíkají jak pára na kotlem a vy úplně zapomenete na okolní realitu. Po pár ochutnaných vzorcích uznáte, že jste na správném místě. Už základní nestařené ovocné destiláty jsou brilantní, ale opravdový skvost naleznete ve stařených variantách. Na čem si zde opravdu zakládají je vínovice. Na základě tajných směsí vinných odrůd vytvoří neuvěřitelně jemné a chutné brandy. Samozřejmě mají i variantu, která ležela na dubovém sudu. Tu prostě musíte ochutnat. Mezi zajímavosti zdejší palírny patřily například pálenky z ananasu či mandarinek. Jedná se bohužel o limitované množství a proto musíme opět počkat až bude k dostání tento unikát. Už jste někdy loupali pár tun mandarinek?
Věřte, že u této palírny nešlápnete vedle u žádné lahve. Kvalita a skvělá chuť je zaručena. Zadejte proto u nás do vyhledávače slovíčko Radlík a podívejte se co v současné době nabízíme.
A pro ty, co počteničko bylo ještě málo doporučujeme si poslechnout náš rozhovor jak s Kamilem ,tak i majitelem Zdeňkem Musilem
Na zdraví.
P.S. Pozor pálí to…