Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA do Balíkovny
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu
Blog
Kdo je BARTIDA ?
28.11.2021
Kdo je BARTIDA ?
Píše se rok 2006 a dva pánové zakládají novou firmu na distribuci alkoholických nápojů na českém trhu. číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Je medovina skutečně první alkohol ?
07.11.2021

Je medovina skutečně první alkohol ?

Med je tady s námi od nepaměti, krom toho, že med byl prvním koncentrovaným sladidlem, je výroba kvašeného nápoje z medu doložena už v nejstarších kulturách. Poté co se začalo vyrábět víno a pivo, se medovina stala více méně spíše alternativou k těmto nápojům v oblastech, kde se vinné révě tolik nedařilo. Archeologické vykopávky dokazují, že se medovina pila v Evropě (konkrétně na území Německa) v 5. století př. n. l.. Tento nápoj se popíjel rovnocenně vůči pivu a vínu až do 13. století, kdy poté ustupuje v pozadí.  Tomu také napomohlo mírné globální oteplení, které umožnilo rozšířit pěstování vína i do severnějších koutů Evropy. Víno se tak stalo všeobecně oblíbenějším  nápojem a to i díky levnější výrobě. Od 12. – 13. století  také medovině také vzniká nová konkurence v podobě destilovaných alkoholických nápojů

Historickému rozšíření medového nápoje nahrává i relativní dostupnost výroby medoviny. Základními složkami jsou med a voda. Vodu lze také nahradit ovocnou šťávou. Výroba medoviny by se zdála jako jednoduchá, ale na druhou stranu nenechte se mýlit. Vyrobit dobrou medovinu vyžaduje stejný um jako výroba piva nebo vína. Velmi rozšířená je výroba hlavně Polsku, ale české luhy a háje nikdy s výrobou medoviny nepřestaly a jsou známé i oblasti jako křivoklátská medovina, medoviny z Vysočiny a jiné. Tento nápoj je s naší kulturou spojen velmi pevně.

Pokud Vás zajímá výroba medoviny, základ je mít dobrý med. Platí zde stejné pravidlo jako u kvasu. Med se pak naředí vodou aby se dosáhlo cukernatostí  20 až 32 %. Vše se musí tepelně zpracovat, aby se zahubily plísně a bakterie a vyplavily se nečistoty. Pokud máme připravený základ musíme přistoupit k dalšímu kroku a to je kvašení medoviny. Každý med má odlišné kvasící schopnosti. Za teploty 20-27° (podle druhu kvasnic) probíhá bouřlivé kvašení. To trvá od jednoho do čtyř týdnů, výjimečně i déle, nicméně příliš dlouhé kvašení kvalitu medoviny snižuje. Ještě však nemáme hotovo, teď přichází ta časově náročnější část. Po ukončení bouřlivého kvašení se medovina přefiltruje a přelije do menší nádoby, v níž se nechá dokvašovat. To může zabrat půl roku ale samozřejmě i déle. To už záleží na výrobci. Pak už zbývá jen provést nějaké finální filtrování. Můžeme se setkat i s ochucenými variantami. Jako třeba s příchutí skořice, mandle, chmelem, ale třeba  odvážnější kombinace s chilli jako například L´OR Honey Medovina s chilli, nebo s tropickým ovocem yuzo, kterou můžete najít u nás na eshopu.

Když už jsme u těch specialit, nesmíme opomenout kategorii pro opravdové nadšence, a to je stařená medovina, nebo také ročníková medovina. Takovou to specialitu můžete najít u nás v podobě Hřebečské medoviny WOOD AGE, která zrála v sudech po portském víně.

Pokud byste se rádi ohřáli v zimních měsících, doporučujeme si zajít na teplou medovinu někam na trhy. Tam bývá výběr opravdu široký. Od klasických až po ty dezertní. Ať už vyzkoušíte jakoukoliv variantu, důležité si ji patřičně vychutnat v dobré atmosféře a pohodě. O tom to přece celé je.

Na zdraví přeje destilerka.cz

p.s. pozor, medovina je vysoce návyková.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Ne, 10-19 hod.)

Jsme čeští dobrodruzi v prémiovém alkoholu

Rozhodli jsme se, že pomůžeme českým výrobcům a pozvedneme znalost českého rukodělného prémiového a luxusního alkoholu nejucelenější nabídkou na našem eshopu. Protože osobně známe téměř všechny licencované destilatéry v Česku, tak s nimi pečlivě vybíráme správný sortiment pro náš eshop. Chceme, abyste viděli neskutečnou šíři jak druhovou, tak i zeměpisnou. To má své výhody, kdy můžeme přijít s velmi limitovanými edicemi a zároveň nevýhody, kdy se na každého nedostane. Ke každé lahvi pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží, tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být na Vašem stole. S citem, láskou a pečlivostí se o lahve staráme a balíme. S radostí Vám lahvinku dodáme.

Pavel Švarc - zakladatel

O nás
Instagram logo

Sledujte nás a sdílejte fotky vašeho oblíbeného pití s hashtagem #destilerka

Powered by DESTILERKA.CZ