Radlík whisky the first one peated 45% 0,5L

Kód: 1208
3 499 Kč / ks
Není skladem
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku.

Detailní informace

Vše skladem
100% SKLADEM
Všechny lahve máme na našem skladě.
BLESKOVÉ DORUČENÍ
BLESKOVÉ DORUČENÍ
Doručení do 1,9 dnů

Detailní popis produktu

Inaugurační edice Radlík Whisky

Inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.

Při tvorbě inaugurační whisky se na Radlíku rozkročil velmi zeširoka. Chtěli vyzkoušet různé typy sladu, různé pivovary, kde se rodila sladina i najít nejvhodnější kvasinky pro fermentaci.

Sladina
byla připravena vždy pod vedením a za přítomnosti Jiřího Čížka, který je i zkušeným sládkem. Slad odebírali z klasických humnových sladoven, především z Bruntálu a Kounic a experimentovali i s různými typy sladu. Vedle základního Plzeňského vyzkoušeli i Mnichovský, typu Ale a dokonce i pražený Čokoládový. Výrobu sladiny otestovali například v pivovarech Bruntál, Prokopák, Únětice, Olivův pivovar a Pikovar. U typu Peated v prvním roce nechali slad nakuřovat na 10 až 30 PPM, v pozdějších letech více přitvrzují do budoucna.

Fermentace
sladiny probíhala vždy u nás na Radlíku, kde jsme využili unikátní kvasné nádoby umožňující přesnou regulaci teploty kvašení.  Postupně jsme prověřili kvasinky například Brewmaster USA, Browin turbo whiskey revolta i Maurivin (M). Nakonec jsme se ustálili na konkrétním typu kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma. Potvrdili jsme si, jak velký vliv mají kvasinky na výslednou záparu, stejně jako teplota, a tedy i doba kvašení.

Destilace
Za zásadní považují typ destilačního zařízení a způsob destilace. Na Radlíku používají klasickou dvoukotlovou plně měděnou aparaturu (Pot Still), která je doplněna řadou inovací. K nejzásadnějším patří rektifikační patra na druhém kotli. Ta umožňují přizpůsobení se charakteru suroviny a autorské ovlivnění destilace. Vyzkoušeli pálení na jedno, dvě a pro některé frakce destilátu i na více pater. Nakonec se sjednotili, že charakteru skotské whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifický typ klobouku.

Všechny new make spirit konzultovali s whisky komunitou, ochutnávali, diskutovali a nechávali se i poučit.

Zrání
Při zrání mohli navázat na dvacetiletité zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů.  Respektují však, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po vinné brandy i sudy po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení.  Nejvíce prostoru a času dali bourbonským sudům. Postupně byli nuceni jednotlivé sudy scelovat a paleta byla velmi široká. O každém sladu, kvašení, new maku, sudu i jejich slučování vedou pečlivou evidenci. Výsledkem jsou dva typy inaugurační whisky – Peated (nakouřená) a Unpeated (nenakouřená). I při závěrečném scelování a finalizaci naslouchali přátelům z whiskařské komunity, kteří nám dodávali cenné rady, že má smysl rozšiřovat rodící se českou whisky scénu.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: WHISKY
Šampióni: 2024
Ostatní: Limitovaná edice, Luxusní alkohol, Stařeno v sudech, Z českých surovin
Zpracování: kvašení
Objem v L: 0,5
Obsah alkoholu: 40,1-45%
Kraj: Středočeský
Složení: sladová whisky, voda
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

radlik-logo-male

Palírna byla založena v roce 1998 jako jedna z prvních pěstitelských pálenic ve Středočeském kraji. Díky poctivému přístupu a tradičnímu způsobu destilace na dvoukotlové měděné aparatuře, se jim podařilo získat mnoho ocenění na prestižních soutěžích ovocných destilátů. V čem jsou opravdu nejlepší, tak to jsou vínovice a jablečné destiláty. Ale více se dozvíte v parádním ROZHOVORU s majitelem Zdeňkem Musilem.