VÍNA
Víno je alkoholický nápoj vyráběný kvašením hroznové šťávy. Obsahuje alkohol, který vzniká přirozenou fermentací cukrů v hroznech působením kvasinek. Vína rozdělujeme podle barvy (bílé, červené a růžové), obsahu cukru (suché. polosuché, polosladké a sladké) , způsobu výroby (tiché, šumivé a fortifikované). Dále je možné dělit vína dle odrůdy, oblasti a další.
Nejprodávanější
Výpis produktů
 
                                    
                                                                                                                                                                                    Polosladká, ale velice svěží Pálava s kořenitou chutí a dlouhou medovou dochutí.
 
                                                                                                                                                                                    Plná vůně lipového květu, nazrálá chuť mandlí, citrusů a kapkou medu.
 
                                                                                                                                                                                    Typicky tramínová kořenitost a čajová řůže, díky zrání v dubovém sudu ještě víc zvýraznila chuť i aromatiku a na závěř přidala chuť medu.Chuť je plná , jemně kořenitá s...
 
                                                                                                                                                                                    Velká Frankovka byla vybrána jako jedno z nejlepších vín z celého ročníku 2016.
 
                                                                                                                                                                                    Vůně sladkých borůvek a lesního ovoce, svěží ovocná kyselinka s chutí malin a grepu.
 
                                                                                                                                                                                    Velké Chardonnay bylo vybráno jako jedno z nejlepších vín z celého ročníku 2017.
 
                                                                                                                                                                                    Jemná medovo – bezová aromatika, chuť je doplněna o rozinky, med, broskev a typickou tramínovou čajovou růži.
 
                                                                                                                                                                                    Vůně je bohatá na vyzrálé broskve a meruňky, doprovázené květinovými tóny, přinášející dojem teplého letního odpoledne.
 
                                                                                                                                                                                    Veltlínské zelené s přívlastkem pozdní sběr. Toto víno po dobu 6 měsíců zrálo při cíleném míchání na jemných kvasničních kalech. Výrazně kořenitá vůně s podtónem vanilky.
 
                                                                                                                                                                                    Aroma je plné jahod, malin a lehkých tónů ostružin, vytvářející pocit letního ovocného štěstí.
 
                                                                                                                                                                                    Velké Veltlínské Zelené bylo vybráno jako jedno z nejlepších vín z celého ročníku 2017.
 
                                                                                                                                                                                    Plná intenzivní ovocitá vůně, chuť šťavnatých broskví, nektarinek a angreštu.
 
                                                                                                                                                                                    Výrazná aromatika bezového květu, plná chuť angreštu a limetky.
Ovládací prvky výpisu
Výroba vína je proces, který zahrnuje několik klíčových kroků od sklizně hroznů až po lahvování hotového nápoje. Níže je základní přehled výroby vína:
1. Sklizeň hroznů
- 
Hrozny se sbírají ručně nebo mechanicky v době optimální zralosti. 
- 
Zralost se určuje podle obsahu cukru, kyselin a aromatických látek. 
2. Odstopkování a drcení
- 
Bobule se oddělí od třapin (stopky), aby se předešlo nežádoucí trpkosti. 
- 
Hrozny se jemně rozdrtí, čímž se uvolní šťáva – mošt. 
3. Kvašení (fermentace)
- 
Do moštu se přidávají kvasinky (nebo se využívají přirozeně přítomné). 
- 
Cukr v moštu se přeměňuje na alkohol a oxid uhličitý. 
- 
Bílá vína: fermentují bez slupek při nižších teplotách. 
- 
Červená vína: kvasí i se slupkami, čímž získávají barvu a třísloviny. 
4. Lisování (pro červená vína)
- 
Po kvašení se pevné části (slupky, semena) oddělí od kapalné složky. 
5. Zrání vína
- 
Víno se nechává dozrát v nerezových tancích, betonových nádobách nebo dubových sudech. 
- 
Délka zrání závisí na druhu vína – některá vína zrají měsíce, jiná roky. 
6. Filtrace a stabilizace
- 
Víno se čistí od sedimentu a stabilizuje se, aby bylo dlouhodobě skladovatelné. 
7. Lahvování
- 
Víno se plní do lahví, uzavírá korkem nebo šroubovým uzávěrem. 
- 
Lahve mohou dále zrát v archivech nebo jít rovnou na trh. 

 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                    
                
         
                
         
                
         
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                                    


