Blog

08.05.2023
Od rybníku po modrou kořalku
Palírna Modrá na hanácku je skvělá volba pro labužníky skvělých pálenek a výjimečného zázvorového likéru ...
číst celé
- Úvod
- Výroba tuzemáku
Výroba tuzemáku
Vznik a původ tuzemáku se odhaduje na první polovinu 19. století v tehdejším Rakousko-Uhersku. Důvodem vzniku tohoto likéru, byl nedostatek dovozového rumu z Karibiku. Proto se vzal dostupný líh, ochutil se a obarvil tak, aby připomínal tehdejší rum. Proto se i pro tuto lihovinu, která s rumem nemá nic společného, vžilo stejné označení. V jednoduchosti řečeno, tuzemák vychází z neutrálního destilátu, který je ochucen aromaty (například vanilkovým ), rumovou trestí a dalšími dochucovadly. Poté také dobarven na požadovaný odstín hnědé. Aby byl dobře pitelný, přidává se také cukr.