• Kategorie blogu
Blog
Moderní úpravy destilátu k lepší chuti
28.04.2022
Moderní úpravy destilátu k lepší chuti
Jak to že tato pálenka chutná tak dobře a jak to že tato kořalka tak pálí v krku? ... číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Proces destilace a destilační kolona
24.02.2022
Komentáře (0)

Proces destilace a destilační kolona

„Už nechci smrdět“, řekli si v oblasti Například za vynález destilace. mezi řekami Eufrat a Tigris na přelomu 8. a 9. století a začali hledat prostředky na výrobu vůní. Arabským chytrým hlavám vděčí Evropa za mnohé. Výsledný destilát jim však nesloužil k účelu konzumace, nýbrž k lékařským účelům a později také k výrobě vonných esencí, které se v alkoholu skvěle rozpouštěly. Na bujaré večírky s kořalkou si dějiny museli počkat zhruba do 13. století.  Nechme ale historii spát a podívejme se trochu více na samotný proces.

Postup výroby alkoholu je u všech kategoriích stejný. Ať zpracováváte obilí nebo cukrovou třtinu, vždy musíme vstupní surovinu upravit do podoby, aby byla schopna zkvasit. Švestky rozdrtím, kukuřici uvařím, prostě udělám kaši, která bude chutnat kvasinkám. Jednoduše řečeno fermentace neboli kvašení je proces, kdy kvasinky přeměňují cukry na různé látky, jako jsou třeba oxid uhličitý nebo alkohol.

Když fermentace skončí, výsledný kvas může mít 6-10 % alkoholu. Jak ho ale z toho dostat a proměnit z ošklivé břečky na brilantní spirit? Odpověď je destilace. Tento proces využívá dva fyzikální principy. Přeměna skupenství a rozdílné body varu jednotlivých látek. Chytře řečeno:  „Destilace je čisticí operace, při níž se oddělují dvě nebo více kapalin, které se liší těkavostí“. ( Udo Whipperfield – Základy chemie, Berlín 2008 )

V první fázi, je potřeba oddělit všechny látky z kvasu. V druhé je potřeba si oddělit už jen ty, co potřebujeme. Například ethanol. V kvasu máme totiž všechny látky spojené v jeden celek, poté jsou také při destilaci jednotlivé látky strhávány jinou, která těká dříve či později. Díky tomu se ve finálním destilátu usazují vůně a různé chutě, neboli přiboudliny, acetaly, aldehydy a estery, které nám určují typickou charakteristiku vstupní suroviny. Laicky řečeno, v první fázi začnu zahřívat kvas v destilačním kotli. Těkavé látky se začnou přeměňovat na páru, která opouští prostor kotle a odchází do kondenzátoru, kde se přemění na tekutinu. Ještě ale není konec. Teď potřebuji oddělit látky které pák použiji pro tvorbu finálního destilátu.

Nyní přichází ke slovu princip rozdílných bodů varu. Etanol (neboli líh) má bod varu kolem 78 oC, oproti tomu  metanol jen 64 oC.  Finálni destilát rozdělujeme na tzv. začátek neboli úkap, prokap a závěr neboli dokap.  My však potřebujeme jen prokap. Úkap a dokap obsahuje látky které nejsou chutné a zdraví škodlivé.
 Tedy ve druhé fázi začneme celý obsah zahřívat. Na začátku vytéká vysokoprocentní alkohol a postupně klesá. V jednotlivých fázích průkapu se uvolňují různé látky ovlivňující chuť a vůni pálenky. Závěr jde opět stranou.  Kolik má finální destilát, to záleží na typu destilační kolony a umu mistra palírníka. Typů destilačních aparatur a systémů je celá řada. I když moderní technika pokročila i v tomto odvětví průmyslu, stále však ještě záleží na lidském umu a bystrém oku.
Na další fázi už záleží na typu destilátu. Zda je určen ke staření nebo k další úpravě. Pokud se jedná o whisky či rum, přečerpá výrobce spirit do sudu, poté co ho naředil vodou na požadované procento alkoholu. V případě čiré nestařené pálenky, může dojít k ležení na nerezu, či nějaké aromatizaci rostlinné nebo přidáním umělých dochucovadel. Věřte ale, že celý proces destilace je neskutečně náročný, plný detailů, které můžou ovlivnit finální chuť destilátu. Zdaleka tu nejsou uvedeny všechny vychytávky destilace. O tom si budeme opět povídat příště se skleničkou dobré hruškovice v ruce …

 

P.S.  všechno se dá vydestilovat…

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Ne, 10-19 hod.)

Jsme čeští dobrodruzi v prémiovém alkoholu

Rozhodli jsme se, že pomůžeme českým výrobcům a pozvedneme znalost českého rukodělného prémiového a luxusního alkoholu nejucelenější nabídkou na našem eshopu. Protože osobně známe téměř všechny licencované destilatéry v Česku, tak s nimi pečlivě vybíráme správný sortiment pro náš eshop. Chceme, abyste viděli neskutečnou šíři jak druhovou, tak i zeměpisnou. To má své výhody, kdy můžeme přijít s velmi limitovanými edicemi a zároveň nevýhody, kdy se na každého nedostane. Ke každé lahvi pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží, tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být na Vašem stole. S citem, láskou a pečlivostí se o lahve staráme a balíme. S radostí Vám lahvinku dodáme.

Pavel Švarc - zakladatel

O nás
Instagram logo

Sledujte nás a sdílejte fotky vašeho oblíbeného pití s hashtagem #destilerka

Powered by DESTILERKA.CZ