Blog
Jak jsme byli v Agnes
26.01.2023
Jak jsme byli v Agnes
Jak jsme byli u tetičky Agnes prozkoumat tajemství číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. Co je to medovina
Co je to medovina

Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už v nejstarších kulturách – například ve starověkém Sumeru. Med byl prvním koncentrovaným sladidlem, které mohl člověk získat ještě před tím, než se začal věnovat zemědělství, a proto mohl vyrábět medovinu už od pradávna. Medovina se vyrábí z vody a medu, které se smíchají ve zvoleném poměru. Zpravidla se vytvoří roztok s cukernatostí 20-32 %, ale existují i medoviny s vyšší cukernatostí. Směs se povaří, což zahubí plísně a bakterie a vyplaví většinu nečistot. Medovina se většinou vyrábí z méně kvalitního medu (kvalitní med je určen k přímé spotřebě), nicméně pokud do medoviny nebudou přidávány byliny nebo jiná ochucovadla, je kvalita medu důležitým faktorem pro chuť a kvalitu výsledného výrobku – z květového medu je medovina světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového velmi tmavá. Dle normy Český med rozdělujeme medy dle zdroje snůšky na medovicové a květové. U medoviny není tak vytříbená kultura chuti, jako je tomu u vína. Barva medoviny je značně variabilní. Medovina se pije vychlazená, některé druhy se pijí ohřáté. V lahvi může být medovina lehce zakalená, ale po nalití do sklenice se kal musí ihned usazovat. Pokud ve sklenici plave, výrobek zřejmě není kvalitní – k zákalu dochází buď nečistotou nebo teplotními výkyvy při výrobě. I běžně vyrobená medovina může být lehce šumivá. Oproti suchému vínu jde o poněkud sladší nápoj („suché“ medoviny jsou poměrně málo rozšířené), který je vhodný jako aperitiv nebo dezertní nápoj. Nejdůležitější je kontrolovat, jestli týž výrobek má stále stejné vlastnosti – stejná značka medoviny by se neměla lišit barvou, chutí či šumivostí.

 

Druhy medoviny

Rozlišují se následující druhy medoviny :

dezertní medovina – medovina s přídavkem cukru, lihu či aromat

včelovina – narozdíl od většiny medovin kvasí v nízkých teplotách okolo 17 °C

melomela – medovina, v níž se místo vody použije ovocná šťáva, používají se rozličné druhy ovoce jako hroznové víno

metheglin – medovina s přidaným kořením; hydromel – slabší medovina, medovina před konzumací naředěná vodou 

Novinky z našeho blogu

Jak jsme byli v Agnes
26.01.2023
Jak jsme byli v Agnes
Jak jsme byli u tetičky Agnes prozkoumat tajemství číst celé
Sudličkova pálenice jak ji neznáte :-)
05.01.2023
Sudličkova pálenice jak ji neznáte :-)
Sudička? Kdepak, Sudlička… , nebojte se, nedegustovali jsme až do ranních hodin číst celé
Slivovice a její kouzlo
08.12.2022
Slivovice a její kouzlo
Slivovici s peckou nebo slivovici bez pecky? To je věčný boj nejednoho „stréca“ z Moravy. číst celé
Griotka a její historie
27.11.2022
Griotka a její historie
Griotka, griotte nebo prostě višňový likér. Ale nemusí být vždy jen sladká varianta. Například .. číst celé
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-14 hod.)
Powered by DESTILERKA.CZ