Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Blog
Kde se u nás vzal vaječňák ?
23.10.2021
Kde se u nás vzal vaječňák ?
Taky Vás zajímá odkud pochází, z čeho se vyrábí a jak mu říkají ve světě ? číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. Co je to medovina
Co je to medovina

Výroba nápojů ze zkvašeného medu je doložena už v nejstarších kulturách – například ve starověkém Sumeru. Med byl prvním koncentrovaným sladidlem, které mohl člověk získat ještě před tím, než se začal věnovat zemědělství, a proto mohl vyrábět medovinu už od pradávna. Medovina se vyrábí z vody a medu, které se smíchají ve zvoleném poměru. Zpravidla se vytvoří roztok s cukernatostí 20-32 %, ale existují i medoviny s vyšší cukernatostí. Směs se povaří, což zahubí plísně a bakterie a vyplaví většinu nečistot. Medovina se většinou vyrábí z méně kvalitního medu (kvalitní med je určen k přímé spotřebě), nicméně pokud do medoviny nebudou přidávány byliny nebo jiná ochucovadla, je kvalita medu důležitým faktorem pro chuť a kvalitu výsledného výrobku – z květového medu je medovina světlá, ze smíšeného středně tmavá, z medovicového velmi tmavá. Dle normy Český med rozdělujeme medy dle zdroje snůšky na medovicové a květové. U medoviny není tak vytříbená kultura chuti, jako je tomu u vína. Barva medoviny je značně variabilní. Medovina se pije vychlazená, některé druhy se pijí ohřáté. V lahvi může být medovina lehce zakalená, ale po nalití do sklenice se kal musí ihned usazovat. Pokud ve sklenici plave, výrobek zřejmě není kvalitní – k zákalu dochází buď nečistotou nebo teplotními výkyvy při výrobě. I běžně vyrobená medovina může být lehce šumivá. Oproti suchému vínu jde o poněkud sladší nápoj („suché“ medoviny jsou poměrně málo rozšířené), který je vhodný jako aperitiv nebo dezertní nápoj. Nejdůležitější je kontrolovat, jestli týž výrobek má stále stejné vlastnosti – stejná značka medoviny by se neměla lišit barvou, chutí či šumivostí.

 

Druhy medoviny

Rozlišují se následující druhy medoviny :

dezertní medovina – medovina s přídavkem cukru, lihu či aromat

včelovina – narozdíl od většiny medovin kvasí v nízkých teplotách okolo 17 °C

melomela – medovina, v níž se místo vody použije ovocná šťáva, používají se rozličné druhy ovoce jako hroznové víno

metheglin – medovina s přidaným kořením; hydromel – slabší medovina, medovina před konzumací naředěná vodou 

Novinky z našeho blogu

Kde se u nás vzal vaječňák ?
23.10.2021
Kde se u nás vzal vaječňák ?
Taky Vás zajímá odkud pochází, z čeho se vyrábí a jak mu říkají ve světě ? číst celé
Jíný kraj, jiný mrav, jiný destilační zařízení
06.10.2021
Jíný kraj, jiný mrav, jiný destilační zařízení
Jak je to s destilačním zařízení ve světě nebo v Čechách se dozvíte právě zde. číst celé
Co nevíte asi o destilérce ve Vizovicích
15.09.2021
Co nevíte asi o destilérce ve Vizovicích
že produkce velkých objemů musí mít dopad na kvalitu. Ale vážně to tak je? číst celé
Tradiční české likéry Božkov a ....
22.08.2021
Tradiční české likéry Božkov a ....
Taky Vás zajímá jak je to s tradičními českými likéry. Které jsou ty nejlepší a co se s nimi dá vyčarovat ? číst celé
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Ne, 10-19 hod.)

Jsme čeští dobrodruzi v prémiovém alkoholu

Rozhodli jsme se, že pomůžeme českým výrobcům a pozvedneme znalost českého rukodělného prémiového a luxusního alkoholu nejucelenější nabídkou na našem eshopu. Protože osobně známe téměř všechny licencované destilatéry v Česku, tak s nimi pečlivě vybíráme správný sortiment pro náš eshop. Chceme, abyste viděli neskutečnou šíři jak druhovou, tak i zeměpisnou. To má své výhody, kdy můžeme přijít s velmi limitovanými edicemi a zároveň nevýhody, kdy se na každého nedostane. Ke každé lahvi pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží, tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být na Vašem stole. S citem, láskou a pečlivostí se o lahve staráme a balíme. S radostí Vám lahvinku dodáme.

Pavel Švarc - zakladatel

O nás
Instagram logo

Sledujte nás a sdílejte fotky vašeho oblíbeného pití s hashtagem #destilerka

Powered by DESTILERKA.CZ