• Kategorie blogu
Blog
Moderní úpravy destilátu k lepší chuti
28.04.2022
Moderní úpravy destilátu k lepší chuti
Jak to že tato pálenka chutná tak dobře a jak to že tato kořalka tak pálí v krku? ... číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Jaký je rozdíl mezi whisky, whiskey a bourbonem ?
31.03.2022

Jaký je rozdíl mezi whisky, whiskey a bourbonem ?

Ano, jmenujeme se destilerka.cz a ano zaměřujeme se na české věci. Proč se ale nezavítat i do jiné kategorie jako je třeba whisky. Nejdříve je ale potřeba se podívat, jak takovou whisky rozdělit ?

  • podle regionů
  • podle hlavní vstupní suroviny

Obilná whisky může být vyrobena z mnoha druhů obilí :

  • Ječmen
  • Žito
  • Pšenice
  • Kukuřice
  • atd.

Směs jednotlivých druhů obili sehraje důležitou roli v chuti finálního produktu.


Víte vlastně jak slovo whisky vzniklo?

Označením živá voda, latinsky aqua vitae, jak se na začátku whisky nazývala. V gaelštině se živá voda řekne uisge beatha. To přešlo na divno tvar „usky“ a odtud už to byl jen kousek k whisky. Živá voda se však na svém počátku vždy dělala z toho, čeho bylo dost. Primární bylo obilím nakrmit hladové krky. Až potom se mohlo začít pálit.


Let’s go do Skotska

Single malt whisky - u tohoto druhu whisky dle zákona může být použito pouze ječmenného sladu a žádná jiná přísada není přípustná.

Grain whisky - ta právě využívá  různých druhů obilí jiných než sladový ječmen. Hlavně jde o pšenici, ale často se využívá i žito a kukuřice. Většina grain whisky je určena do směsi míchaných whisky tzv. blended whisky jako jsou Chivas Regal , Ballantines nebo Johnnie Walker.

Single malt se dělí ještě dle regionů :

PEVNINA

Highlands - Vysočina ,kde ja například Glenmorangie, Glen Garion, Dalmore. 

Lowland - Nížina se zástupci např. Auchentoschan, Rosebank

Speyside - Aberlour, Dufftown nebo Glendronach

Pertshire - Aberfeldy nebo Glengoyne

Campbeltown - Springbank nebo Glengyle

 

OSTROVY

Islay - typicky hodně nakouřené whisky Ardbeg, Caol Ila, Laphroaig nebo Bowmore

Západní Skotsko s ostrovy - Skye, Jura nebo Arran

Severní Skotsko - Highland Park, Clynelish nebo Talisker

Irská whiskey

Stejný příběh se píše i v Irsku, jenom s tím rozdílem, že v této zemi není zvykem používat nakouřený slad, který následovně dělá ve whisky chuť podobná dezinfekci u doktora :-). Nejznámější značky pro Irsou whisky jsou Jameson, v Tullamore Dew, Bushmills, Redbreast, Killbegan či Liberties

Irská whiskey může být také rozdělena na single malt a grain a také na blended whiskey. Najdeme zde pak ještě menší podkategorie. Aby mohla být skutečně nazývanou pravou irskou whisky, tak mimo jiné že musí být vyrobená na ostrově, tak by měla být 3x destilovaná a neměla by být cítit rašelina.

Japonská whisky

Dokonce ani v Japonsku se nepouštějí do žádných obilných hokusů pokusů. Držejí se obilné klasiky jak ve světě single malt tak grain. Můžeme zde ale například potkat zajímavost v kategorii single grain whisky s názvem Chita od společnosti SUNTORY. Neméně známý faktem je, že pro výrobu japonské whisky, se používá i základ whisky pocházející ze Skotska.

 

Americká whiskey či bourbon

Kde se whisky odlišuje svojí vstupní směsí je USA. Tam dávají přednost hlavně kukuřici.
Nejznámější kategorie Bourbone musí splňovat podmínku minimálně 51% kukuřice ve směsi. Zbytek skladby pak odlišuje jednotlivé palírny dle unikátních receptů. Zajímává je v tomto značka Maker’s Mark, která  na rozdíl od jiných whiskey, které používají žito jako doplňující obilninu, používá červenou zimní pšenici pro měkčí, sladší a pitelnější chuť.

Ve Spojených státech bychom našli hlavní dvě kategorie, které dominují a to je kukuřičný bourbon a Tennessee whiskey ( američani a irové píší whisky s "e" ). Dále jsou zde zástupci rye whiskey, tedy žitná whisky, corn whisky, to je whisky, která musí obsahovat minimálně 80% kukuřice ve směsi, american whiskey a další kategorie definované zákonem o americké whiskey.


Nesmíme však opomenout regionální producenty whisky. Třeba ty z Čech. A víte co, prozkoumejte tento svět sami tady u nás na https://www.destilerka.cz/whisky.

Budeme se těšit na Vaše názory.

 

Fermentace bourbonu Makers Mark

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Ne, 10-19 hod.)

Jsme čeští dobrodruzi v prémiovém alkoholu

Rozhodli jsme se, že pomůžeme českým výrobcům a pozvedneme znalost českého rukodělného prémiového a luxusního alkoholu nejucelenější nabídkou na našem eshopu. Protože osobně známe téměř všechny licencované destilatéry v Česku, tak s nimi pečlivě vybíráme správný sortiment pro náš eshop. Chceme, abyste viděli neskutečnou šíři jak druhovou, tak i zeměpisnou. To má své výhody, kdy můžeme přijít s velmi limitovanými edicemi a zároveň nevýhody, kdy se na každého nedostane. Ke každé lahvi pohlížíme s respektem, který si plně zaslouží, tak jako všichni, kteří se podíleli na tom, že může být na Vašem stole. S citem, láskou a pečlivostí se o lahve staráme a balíme. S radostí Vám lahvinku dodáme.

Pavel Švarc - zakladatel

O nás
Instagram logo

Sledujte nás a sdílejte fotky vašeho oblíbeného pití s hashtagem #destilerka

Powered by DESTILERKA.CZ