- Štítky blogu
- likér
- palírna
- whisky
- macerace
- koření
- obilí
- destilace
- líh
- palírník
- lihovar
- destilát
- ořechovka
- slivovice
- višňovka
- bartida
- likr
- griotka
- tuzemák
- žufánek
- hruškovice
- pálenka
- sudlička
- agnes
- Jägermeister
- med
- kolona
- vypálit
- investice
- alkohol
- foursquare
- macallan
- radlík
- vínovice
- unicum
- svachovka
- Fernet
- becherovka
- filtrace
- destilační kotel
- výroba destilátu
- kvasinky
- cukrová třtina
- švestky
- ethanol
- bylinky
- fernet
- jakamarus
- Becherovka
- Jagermeister

Jak jsme byli v Agnes
Jedeme do Agnes, zavelel pan velkodestilatér u nás ve firmě. Hned jsme si sbalili kufr a čekali nastoupeni u dopravního prostředku. Jaké bylo naše překvapení, když náš povoz zastavil u malebné palírny v Bohdanči. Celým jménem se jmenuje firma Zelená Bohdaneč, kam patří palírna Agnes.
Ta byla založena roku 2001, kdy navázala na dlouholetou lokální tradici. Pálenice původně vznikla jako pěstitelská, postupně se k ní přidal ale i lihovar a nyní zde můžeme najít také farmu s krávami či chovem včel. Jedná se o jedno z největších včelařství v republice. ( Doufejme, že jim ty včely neuletí ).V malebném baráčku najdete také obchod s lokálními produkty. Pokud zde přibrzdíte, můžete si dát v obchůdku něco na zub či něco ostřejšího a následně svého oře opřít za barákem a přespat na hotelu. Pokud byste spíše chtěli na procházku, můžete zavítat do 16,5 hektaru sadů, které společnost vlastní.
Pod značkou Agnes můžete najít celou řadu ovocných pálenek či produktů s medem. Podívejte se na nabídku ZDE. Jako velmi povedenou shledáváme zdejší zajímavost, hruškovici muškatelka. Muškatelka je docela vzácná odrůda, která plodí menší plody, šťavnaté, kořenité, avšak skvěle chutné a aromatické, což se propíše i do pálenky. Plody dozrávají velmi brzo a rychle, tzn na založení kvasu není mnoho času. Dokonce je v kosher kvalitě, což zaručuje extra vytříbenou jakost. Díky unikátnosti této odrůdy, tato lahvička má plnou až kořenitou chuť. Věřte, že to stojí za ochutnání. Pokud holdujete spíše sladší záležitostem, určitě si pochutnáte na zdejších likérech. Všechno opět v kosher kvalitě.
Co je to kouzlo zdejších mistrů palírníků? Už na první pohled při prohlídce výroby vidíte, že zde investují do technologií. Ať už je to sofistikovaný stroj na odpeckování a mytí ovoce, či destilační kolona. V současné době se na pálení používají dvě hybridní zařízení. Tedy nad kotlem je umístěna část kolony, která je vyvedena do kondenzátoru. Díky topení plynem a modernímu ovládání se zdejším „líhbojs“ dobře reguluje teplota pálení a koriguje tak finální spirit. Je zajímavé poslouchat příběhy zkušenějších místních palírníků, kteří pamatují topení dřevem pod kotlem. Nedovedeme si ani domyslet, jaká to musela být řehole.
Dříve se také v Agnes využívali obrovské keramické nádoby, na kvas či uchovaní spiritu, které teď vystřídali plechové nádrže. Věděli jste, že i v keramické nádobě docházelo k andělské dani neboli odparu? ( Ne nepočítá se co odpil tajně zdejší personál ). ( více o destilaci se dozvíte ZDE )
Další technologii co zde využívají, je po destilaci tzv. ultrazvukové staření. To nahrazuje čas, který by kořalka strávila někde na nerezu. Jinými slovy to dělá pálenku jemnější a méně lihovitou.
Ať už ochutnáte z nabídky lihovárku Agnes cokoliv, neminete a zasáhnete do černého. Pálenky jsou, jak se sluší a patří plnotučné, chuťově dobré a je vidět láska, kterou zde do lahví dávají. Likéry a medoviny ze zdejší produkce jsou také velmi v pořádku. V závěru naší návštěvy jsme samozřejmě degustovali zdejší produkty. Není nic, co by na stole překáželo a nechutnalo. Každý si najde to své ze zdejší nabídky. Proto neváhejte a objednejte si něco od tetičky Agnes.
Na zdraví
P.S. Kdo řekl, že med je jen do čaje?