
- Úvod
- RECEPT DOMÁCÍ GRIOTKA
Suroviny na výrobu domácí griotky:
- 1kg šťavňatých višní ze zahrádky
- 200g cukru
- 700ml alkoholu
- každý podle svého uvážení špetku koření dle vašeho výběru (my máme dobrou zkušenost i se špetkou chilli)
Postup výroby domácí višňového likéru
1kg višní omyjte a ustřihněte stopky tak, aby na plodu zůstal zhruba 1cm kousek. Skládejte je do uzavíratelných zavařovacích sklenic a jednotlivé vrstvy prosypávejte cukrem cca 200g. Na závěr zalijte alkoholem 700ml (ideálně jemným konzumním lihem nebo Bartida Vodka a nebo Liqvére tuzemský) tak, aby hladina byla nad višněmi. Uzavřete a nechte 7 týdnů macerovat na světlém místě. Griotku zceďte a slijte do lahví se šroubovacím uzávěrem.
A máte hotovo? Možná ano, možné ne, my doporučujeme vždy se zamyslet a doladit kořením, aby ta vaše griotka byla ta nejlepší. Zajímavé je pak griotky porovnávat se sousedy mezi sebou a odlaďovat pro příští roky.
Servírování domácí griotky
Domácí griotka je hlavně na vychutnávání, proto máme dva způsoby na její servírování
- servírujeme do jednoduché likérové skleničky na vysoké nožičce, to je tradiční způsob
- servírujeme jako spritz, do sklenice na víno nejdříve doplníme do půlky ledem, 3 díly Prossecca dáme 2 díly pravé poctivé griotky a ozdobíme plátkem citrónu - nás jednoznačný favorit pro na drink během dne a nebo letního večera
Chcete ušetřit práci, věřit odborníkům mistrům destilatérům a jít za jistotou, že se to povedlo? Pak pro domácí griotku sem.
Ať Vám chutná :-)