• Kategorie blogu
Blog
Od rybníku po modrou kořalku
08.05.2023
Od rybníku po modrou kořalku
Palírna Modrá na hanácku je skvělá volba pro labužníky skvělých pálenek a výjimečného zázvorového likéru ... číst celé
Zobrazit všechny články
Sledujte nás na sítích

         

 

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Původ fernetu, Stock nebo Branca ?
10.08.2021

Původ fernetu, Stock nebo Branca ?

Fernet Branca nebo Fernet Stock ?

 

Hořké bylinné nápoje užívali na žaludeční potíže mniši a likérníci po celém světě už před mnoha staletími. Ale byly to právě italští mniši co dali jedné takové kategorii jméno.  Pojmenovali je jako “fernet” neboli “hořký”.
Moderní historie této kategorie destilátů, která užívá maceraci bylin, se v Itálii začíná psát až v 19 století, kdy milánský lékař stvořil bylinný nápoj jako žaludeční lék. Získal však takovou oblibu, že se výroba přesunula do lihovarů a nápoj se rozšířil jako běžně konzumovaný alkohol.

Kategorie bylinných hořkých lihovin je v České republice velice oblíbena. Tedy lihovin, které jsou vyráběny macerací bylin v neutrálním alkoholu. Nejznámější a nejrozšířenější zástupce této kategorie je Fernet Stock. Samotné kořeny společnosti Stock vedou také do Italie, kde se narodil zakladatel Lionell Stock, který vlastnil tajný recept na tento unikátní magický lektvar. V Italii je však daleko více rozšířen Fernet Branca, který  se v chuti liší od českého Fernetu Stock. Branca využívá ke své výrobě dokonce až 40 bylin (hořec, reveň, myrha, šafrán, pelyněk, bezinky, heřmánek atd.). Oproti tomu tuzemský Fernet Stock používá ke své výrobě 14 bylin (hořec, benedikt čubec, zeměžluč, pomerančová kůra, heřmánek římský a chininová kůra  ...), kdy tajný recept má v hlavě jen pár vyvolených.

Jak doba pokročila, tak se i v českých luzích a hájích zrodila další značka Fernetu, neboli tzv. Altfernet, který vytvořil vyhlášený destilatér Václav Šitner v  jihočeské Blatné, kde je stejnojmenná destilerie. Altfernet v sobě ukrývá kombinaci 18 bylin, které pan Šitner míchá dle tajného receptu, který zná jenom on. Macerace bylin probíhá za studena a není vyžadována ani žádná další destilace. Proto se v lihu zachytí všechny užitečné látky z bylin, jejichž vliv na trávení je nepopíratelný. Václav Šitner je v této kategorii lihovin opravdovou legendou. Své zkušenosti nabral také ve Stocku, kde byl másterdestilér po mnoho let, takže jemu vděčíme nejenom za Fernet Stock original, ale i variantu Fernet citrus nebo Božkov tuzemský.

Ať už vás trápí žaludeční potíže nebo jen máte rádi hořké nápoje, myslíme že fernet je vždy ta pravá volba. Určitě můžete podávat samotný nebo na kostku ledu. Pokud ale chcete vědět náš tajný recept, jak si tento bitter užít, tak určitě v kombinaci s tonikem a plátkem citrusu. To je to pravé osvěžení. Samozřejmě  je to i výborný lék proti trudomyslnosti, jak by řekl český klasik. Ať už šáhnete po fernetu od pana Šitnera nebo od společnosti Stock, vždy pijte s rozumem, přáteli a na pohodu. To vám přeje Vaše destilerka.cz

p.s.  A ženy pamatujte, že i muži mají svoje dny :-)

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Vydestilované novinky do emailu
Buďte první, kdo se dozví o zajímavostech a novinkách od českých mistrů destilatérů. Rozesíláme 1x za měsíc.
Naše záruky

Do 24 hodin zásilku odesíláme

  Sledování zásilky

  Zabalené v protinárazovém obalu

  3Dplatba kartou nebo dobírka

  Můžete objednat i větší množství, my zboží dodáme do 7 dnů

 

Ikony u zboží

45%  Obsah % alkoholu

  Limitovaná edice 

    Medaile či jiné ocenění

  Dárkové balení

    Na zakázku vlastní etikety

Podporujeme
 
 
 
  • Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let
  • Při převzetí zboží bude ověřen váš věk
  • Fotografie produktů a zboží jsou ilustrativní
Kontakty
Logo
(Po-Pá, 8-14 hod.)
Powered by DESTILERKA.CZ