WHISKY

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech. Podle znalců nechutnají žádné dvě značky whisky stejně. Whisky se rozdělují na základě země původu zejména Skotsko/Irsko a USA, ale i podle druhu na tzn. blend a single malt.  V Čechách získavá whisky svojí tradici, a proto zde najdeme mladé, ale i 25leté, nebo 28leté whisky, které se z velké míry exportují jako Czech whisky. Více o pojmu a historii česká whisky. Někdy je velká kreativita s pojmy a můžete vidět napsáno whiskey, wiski, wisky,vhisky,visky, ale to nic nemění na tom, že je to česká whisky. A pokud Vás zajímají rady našeho barmana, tak stačí nahlédnout ZDE

Nejprodávanější

12 položek celkem
whisky old cock 0 5L v01
4 499 Kč / ks

Pro dokonalé scelení ji nechali odležet v sudu ve kterém ležela Old well whisky po dobu čtyř měsíců.

391
old well pineau des charantes 52 500ml 02
1 099 Kč / ks

Whisky má lehké aroma jahodách, bezu a pomerančové kůře. Chuť je hladká a zároveň výrazná, jsou zde cítit lesní jahody a borůvková marmeláda. Závěr je středně krátký po sušeném...

214
svach old well mizunara v02
5 999 Kč / ks

Typické aróma santalového dřeva, exotické ovoce, orientální koření a kokos.

441
old well whisky silver rose v03
3 499 Kč / ks

Sladké tóny po „rýňáku“ a kouřové aroma, jdou skvěle dohromady.

483
whisky gold well 0 5L v01
4 399 Kč / ks

První histrorický blend dvou destilérek na whisky s výsledkem GOLD WELL whisky.

392
Old well rye 51 9 500ml v2
1 599 Kč / ks

V chuti je příjemně kořenitá, se stopou po kakau, čokoládě a ovoci.

1184
old well honeywine barrel single cask 51 5 500ml v01
1 899 Kč / ks

Medové, voskové tóny, kořenitost a šťavnatost zelených jablek.

1041
old well GANG v01
3 999 Kč / ks

Úžasně vyvážená kombinace sudů po americkém bourbonu a francouzském dezertním víně Sauterns, které je velmi bohaté, komplexní a typicky medové a kořenité.  

418
svach old well druk cats are ready home v01
3 999 Kč / ks

Jedná se opět o velmi pitelnou, nasládlou, lehce nakouřenou whisky s tóny čokolády a ovocných bonbónů, která byla vytvořena takzvaným vatováním různých sudů.

1020
svachovka old well virgin oak novy 550 5 500ml
1 099 Kč / ks

Whisky je je příjemně středně nakouřená jako doutnající rašelina, vůně připomíná čaj Earl Grey. Chuť je výrazně sladová až marcipánová, kouř krásně vybíhá. Závěr jsou cítit...

176
trebitsch monk 51 500ml v01
1 599 Kč / ks
449
martins barrel b 53yo v01
2 499 Kč / ks

3-letá whisky, která je vyrobena z českého nakuřovaného sladu a vody z artézských studní.

528

 

_________________________________VÝROBA WHISKY________________________________

 

je fascinující proces, který zahrnuje několik klíčových fází. Zde je stručný přehled, jak se whisky vyrábí:

1. Výběr surovin

Základem pro výrobu whisky je ječmen, kukuřice, žito nebo pšenice, v závislosti na typu whisky, kterou chcete vyrobit. Většina skotských a irských whisky je vyrobena z ječmene, zatímco americká bourbonová whisky je většinou z kukuřice.

2. Mletí a rmutování

Slad (ječmen, nebo jiná zrna) se nejprve mele na jemný prášek. Poté se tento prášek míchá s horkou vodou, což umožní enzymům přeměnit škrob na cukry. Tato směs se nazývá rmut.

3. Fermentace

Rmut se přenáší do kvasné nádrže, kde se přidávají kvasinky. Kvasinky konzumují cukry v rmutu a produkují alkohol. Tento proces trvá obvykle několik dní. Výsledkem je tekutina s obsahem alkoholu nazývaná "víno" nebo "wash".

kvaseni-bourbon-makers-mark-kentucky

4. Destilace

Destilace je klíčový krok, kdy se víno zahřívá v destilačním přístroji (většinou měděné destilační kotle). Alkohol se odpařuje a poté kondenzuje do kapalné formy, čímž se zvyšuje koncentrace alkoholu. Tento proces se může provádět dvakrát (v případě skotské whisky) nebo třikrát (např. u irské whisky). Destilace odděluje alkohol od nečistot a vytváří silnější alkoholický základ.

5. Zrání

Destilát, který má obvykle vysoký obsah alkoholu (40-70 %), se přenáší do dřevěných sudů, kde začne proces zrání. Dřevo (nejčastěji dub) ovlivňuje chuť whisky. Během zráním whisky získává barvu, chuť a vůni, které se mění v závislosti na délce zrání a druhu použitého dřeva. Tento proces může trvat několik let.

tosh-destilerka-sklep

6. Filtrace a ředění

Po dosažení požadovaného věku a chuti se whisky může filtrovat a zředit vodou na požadovanou sílu. V některých případech se může provádět i finální filtraci přes uhlí, což zlepší její čistotu.

7. Balení

Nakonec se whisky lahvuje a je připravena na prodej. V některých případech se whisky může směšovat s jinými šaržemi pro dosažení konzistentní chuti nebo pro vytvoření specifických variant.

Tento proces může trvat několik let a vyžaduje velkou péči a zkušenosti, aby vznikla kvalitní whisky s unikátními chuťovými vlastnostmi.

Existují různé typy whisky, jako jsou skotská (Scotch), irská (Irish Whiskey), bourbon (z USA) a další, přičemž každý druh má svá specifika. Máš zájem o konkrétní typ whisky nebo nějaký konkrétní krok v tomto procesu?