
- Úvod
- ČESKÁ WHISKY
- NAKOUŘENÁ WHISKY
Nakouřená whisky (Peated whisky)
Nakoučené, neboli "peated" jsou whisky dostávají kouřovou chuť díky sloučeninám, které se uvolňují z rašelinových ohňů používaných k sušení sladového ječmene. Délka a intenzita expozice rašelinovému kouři určuje sílu této příchuti, stejně jako vlastnosti samotné rašeliny. Rašelinové whisky se obecně srovnávají za použití míry fenolu na milion (PPM- Phenol Parts per Million)) tj až do 300 PPM.
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
- Novinka
- Doprava ZDARMA
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Po dlouhou dobu byla rašelina nejsnadněji dostupné palivo v mnoha oblastech Skotska. Když se rašelina spaluje k ohřevu pece, produkuje také obzvláště aromatický kouř. Tento kouř má do jisté míry značný vliv na slad během pečení a je naplněn sloučeninami zvanými „ fenoly “. Mezi typické příchutě patří dehet, popel, jód a kouř.. Peated whiska není již záležitostí skotské whisky, ale i novozelandské, japonské indické, ale i české. Nejznámější skotské jsou Laphroaig, Octomore, Higland Park nebo Aisla Bay.